fbpx Skip to main content

En traditionsrig perle på Øresund siden 1958

Sundbusserne er en fast traditionsrig færgerute for Helsingør og Helsingborg. I år er det 65 år siden den første Sundbus sejlede ud på Øresund. Vi fejrer Sundbussernes 65 års jubilæum i hele maj måned.

SUNDBUSSERNEs 65 ÅR PÅ SUNDET.

Sundbusserne har i år transporteret gæster over Sundet med de små kendte og elskede passagerfærger i 65 år. Det jubilæum skal vi fejre. Vi skal fejre det med maner. Det gør vi hele maj måned!

Mandag, den 1. maj kan alle komme gratis over sundet med Sundbusserne. Der vil være lagkage i terminalen i Helsingør til de første mange gæster.

Hele maj måned er i det hele taget fuld af overraskelser.

Mandag, tirsdag og onsdag giver vi den første halvdel af billetten. Vi giver nemlig 50% på en dagsbillet – enkel eller retur, hvad enten du er voksen eller “rigtig voksen” som pensionist. Børn tom 15 år, der følgens med en betalende voksen er som altid gratis med Sundbusserne.

Vi har jubilæumsplatte på menukortet.

Fylder du 65 år i 2023 (det vil sige: født i 1958) og inviterer gæster på  jubilæumsplatte i maj måned, serverer vi et glas bobler for selskabet, og fødselaren får en fødselsdagsgave med hjem.

Venskabsforeningen spiller jubilæumsbingo den 7., 15., 21. og 29. maj. Hvis man får bingo på tallet 65, vanker der en præmie fra Sundbusserne.

Vi sælger Sputnik-drinks. Den første Sputnik blev sendt op i 1958.

Og sådan kan vi blive ved. Maj måned skal bringe smil og overraskelser til vores gæster.

”65 år på Øresund. Det er da et jubilæum, der er værd at fejre. Så vi skal gøre, hvad vi kan for at gøre maj måned så festlig for vores gæster som muligt”, siger Hans Froholdt, direktør for Sundbusserne.

Siden 1958 har Sundbusserne sejlet passagerer mellem Helsingør og Helsingborg, og ruten er i dag en traditionsrig færgerute i sig selv, for både danskere og svenskere.

Sundbussernes 65 år på Sundet

Sundbussernes historie begyndte i 1958, da daværende skibsreder Ragnar Moltzau senior besluttede at udfordre tog- og bilfærgerne på ruten Helsingør-Helsingborg.
De nye sundbusser skulle hverken transportere tog, busser, biler eller lastbiler, men udelukkende mennesker. Derfor blev de indrettet til mennesker og ikke mekanik.

I marts 1958 gik færgerne Henrik og Pernille i trafik under navnet Sundbusserne.
Snart kom Jeppe til med en kapacitet på 160 passagerer, og en succes var født.
På et tidspunkt var hele fire skibe i brug samtidig, og på en enkelt dag sejlede man 96 enkeltture og servicerede over 18.000 gæster.

Det tog ikke mange år for Sundbusserne at etablere sig som en fast institution for både danskere og svenskere. Skibene var bygget til mennesker og den nære trafik. Kom man langvejs fra, tog man bil- og togfærger, mens Sundbusserne derimod var tæt på de lokale og var en livline på tværs af sundet.​

I både Helsingør og Helsingborg opfattede man dengang, som i dag, ruten som ens egen, for næsten alle har oplevet vigtige begivenheder i deres liv, som har udspillet sig på og omkring Sundbusserne.

Efter et kort ophold starter Sundbusserne igen sejladsen i 2010. Nu med ny ejerkreds. Og ligesom i gamle dage hedder skibet Pernille. En yngre dame end den oprindelige Pernille, men stadig med respekt for rutens historiske betydning og med fokus på hyggen, samværet og menneskene ombord.

Siden 2010 har Pernille således sejlet mange hundrede tusinde glade passagerer frem og tilbage mellem Helsingør og Helsingborg. Ud over den gode og helt særlige stemning ombord, har specielt det altid frisksmurte smørrebrød vagt stor begejstring.

I dag sejler Sundbusserne ikke alene på tværs af Sundet, mellem Helsingør og Helsingborg. Sundbusserne sejler også på langs af Øresund mellem København – Hven – Helsingør og mellem København og Helsingør med færgen, Lea Elizabeth.